Tuesday, May 12, 2009

Menjelajah ke Gunung Jerai

Menjelajah ke gunung jerai
Artis: zaza, e-pull, k-rules
Tarikh: 1-mei-2009
Masa: jam 2- jam 11 mlm

Bermulanya sebuah kisah, pada pukul 9 pagi aku dah bangun untuk siap ke pendang, umah mak angkat e-pull. Tapi emandangkan e-pull pon tak bangun agi, aku gi kejutkan dia n aku pon gi ar basuh motor aku sbb dia plan mcm jadi tak jadi jer… hmm aku gi basuh moto aku dengan duan, dak junior aku kat kolej ni.. kitorang borak-borak sambil basuh motor.. lama gak sbb aku tolong dia basuh kete dia yang dah sebulan tak basuh. Pastu e-pull dari blok sibuk terjerit-jerit Tanya bile nak gerak, jadi ke tak?? Hmm aku kate aku ikut die je… hmm aku terus naik biarkan duan sorang-sorang basuh kete dia.. hmm aku gi la bersiap nak gi umah mak angkat e-pull nih, tapi bile aku gi bilik e-pull dia plak tak siap ngah edit benda ntah..nirap je aku…nasib baik aku sabar je.kalau tak mesti aku kata “arghh malas ar nak gi, ko gi sendiri”. Hmm dah ar kat pendang tuh ader rahsia aku sendiri. E-pull je tau.

So, dah siap aku own gi la gerak moto gi bank n gi service moto. Ye ar nak jalan jauh kan??? Hmm dah tu kitorang ngah tunggu zaza tok gerak skali.. then jam dah menunjukkan kul 1.30 ptg dah ar jumaat, takkan x nak gi semayang tul tak??? Pe lagi kitorang terus gerak.. hah ni nak bagitau jam aku cepat ½ jam la..so jam masa tu kul 1.00 la.. hmm kitorang gerak gi alor star sbb aku nak benti kat masjid al-bukhary nak semayang kat sana.. best gak..besar n cantek gilerr.. zaza plak gi isi moto kitorang kat petronas..

Hmm pas semayang kitorang gerak ar gi pendang..sampai je kitorang terus makan kat umah e-pull. Banyak giler makanan kat umah mak angkat dia nih.. kitorang dh agak dah yang umAH dia memang banyak makanan. Sbb syurga makanan masa kitorang gi program kat sana. Pas mkn kitorang lepak2 jap n pastu kitorang gerak..hmm sebelum balik mak dia bungkuskan kitorang nasik ngan lauk utk bekalan.. kitorang pon gerak la..hmm pe lagi gi gunung jerai la..ala tak jauh pon..hmm aku teruja gak nak gi sana..best je tgk tempat tuh.. hmm gi sana kitorang cam biasa la terus capture pic kat pintu gerbang gunung jerai tuh.. lawa wei.. Nak naik puncak kitorang naik moto la.. naik punya naik ngan santai2 tak pakai helmet, tetiba plak de dengar org sound “polis, polis, polis” pe lagi terus pakai helmet.. hmm yang bagusnya zaza tak bawak roadtax,, aku plak o.k je tak de masalah.. so kitorang bagitau polis tuh kitorang gi jalan2 sbb cuti.. hmm ckp plak kitorang dari uum, lagi la dia respect kat kitorang nih.. lepas la.. kitorang teruskan pendakian naik gunung jerai tuh… bapak!!! Tinggi giler moto aku kena pakai gear 1 nak naik.. aku takut rosak je moto.. tapi dah sevice kan?? Hmm nasib baik timing moto aku o.k.. memang tinggi..jalan plak can gi cameron highland sempit ngan bengkang bengkok.. pengalaman gi sana.. so kitorang dah sampai kat puncak terus gi cari port nak capture pic kenangan kat puncak..Best gak kat atas tuh.. ade chalet yang baru nak buat kat sana.. lawa..nampak laut, permandangan kedah. Ye ar asyik tgk k.l je.. hmm ader strawberi kat situ.. baru aku tahu ader strawberi tapi rasa cam tak sesedap kat Cameron kot..huhuhu..so masa kitorang turun tu tak yah nak start motor ar.. gerak sendiri sbb curam..hmm tetiba plak nampak kete berasap la..kitorang benti nak bagi pertolongan walaupun tak reti pasal kete nih.. hmm pastu kitorang turun la nak balik.. balik plak singgah umah kak an tgk oiam akhir.. nk tahu sapa menang?? Jawapan dia tomok la.. huhuhu aku dah siap donload tomoknye performance lagi.. huhuhu so dah abis rancangan tuh kitorang balik uum terus.. k, ar wei,, nanti aku citer lagi..
ghostwriter: azfriq