Wednesday, April 29, 2009

explorasi bajet..


Yo! Pejam celik pejam celik,1st quarter year 2009 dah pun berlalu..Padahal rasenye baru semalam lompat sakan sambut nu year..MEANS?? Lagi mau tanya..Korang tak sedar lagi ke? Masa sgt pantas berlalu!! So u guys di luar sane, STOP DAYDREAMING n TAKE ACTION!! Life’s too short..mesti byk mende yg korang dah plan baek punye..Tanpa korang sedar, MASA yg pendek itu tidak akan pernah membenarkan SEGALANYA!!


Aiyak!! Termembebel lak! Tidak berniat sebenarnya, tapi dah alang2 sudah ADA peluang, harus dimanfaatkan dgn sebaiknya..Iyo la, peluang datang sekali je kot! Takkan pernah bermimpi untuk ada peluang kedua..Sudah lupa dgn ritual masa di atas?? Aku kembali mengingatkan,

LIFE’S TOOOOOOOOO SHORT!! [dan tidak akan pernah membenarkan segalanya!]


Itu mukaddimah, tentang masa..masih berdaydreaming?? Nak aku kuatkan hujah aku dgn surah al-asr pulak ke?? “demi masa, sesungguhnya manusia itu sentiasa berada di dalam kerugian..” Cukup..bukan ahli yang layak untuk menghujahkan segalanya..Cuma mengingatkan diri sendiri agar tidak melayang terlalu tinggi juga..Yang penting, kasi makan dalam skit2 sudey~


Oh ya! Sekarang baru masuk ke isi penting..[selepas pendahuluan yang agak panjang ke bawah dan lebar ke sisi] Mau berkongsi sedikit masa yg telah dihabiskan dan dimanfaatkan sepenuhnya bersama korang..Explorasi ini diadakan dengan tujuan untuk menghargai setiap detik dan ketika yang telah terlepas..


Tarikh: 15hb Mac 2009 ~ahad~

Gang explorasi: zaza, yann, zara, cik manis, zulfikar, k-dyll n akiem


Berkonsepkan alam semulajadi, seawal 7 pagi, aku dan askar2ku telah mengorak langkah keluar dari rumah menuju ke destinasi..9.50 pagi [lbey kurang] kami tiba di stesen keretapi Kuala Lumpur..di sana, yann, zara dan cik manis telah sejam menanti..[memberitahu tanpa rasa bersalah kerana lambat]


diorang yang sedang menunggu


kitorang yang sedang ditunggu


..tapi itu semua tidak mengubah mood kami untuk meneruskan explorasi bajet ini.


awal pagi lagi..mud masih sesuci embun pagi



Perjalanan dimulakan dgn bismilah….amin! [maen2 ek!]


First station: taman rama2~

Description: agak buhsan, tiket agak mahal..sesuai utk percutian seisi keluarga sendiri + keluarga mentua [dush!], xde la besar sgt tempat die, part paling best bile dpt tgk katak yg bertanduk [apa? Ingat setan + lembu je key g bertanduk?? ~analogi yg langsung tak padan]


butterfly, terbanglah tinggi setinggi anganku untuk menggapaimu..eh, termenyanyi pulak!! yeww~


Second station: taman burung

Description: tiket mmg mahal! [seb bek puas hati], sesuai utk pelbagai lapisan masyarakat + umur, besar tak besar sgt la [agak sakit kaki + pinggang gak klu tawaf satu taman tu], yg penting kne bawak air + pakai sports shoes!!


semua pun nak tunjuk eksyen bagi makan kt burung..sekali burung tu patuk, habes semua bertempiaran lari!!


actually nk amik pic merak ni tengah kembangkan ekor die..SANGAT CHANTEK!! tp tak sempat snap plak..huhu~


cube mengingati kesah suatu ketika dahulu..


Next station: planetarium negara

Description: under construction, we didn’t get much info there [rather than rombongan time skolah dolu2], but still quiet interesting!


hampir 100km menapak baru dapat sampai sini


demi terlihat tangga2 menuju pintu masuk planetarium ni, sume rase nak pengsan!!! penat tu weh!! terkamjat jantung aku!!


Last station: muzium negara

Description: second time I got there! Tiket 2 hengget je~ dah nama pun muzium, of course la melambak artifak yg bersejarah dlm tu! [tp kalau nak cari gambar nenek moyang korang mmg takde la kat situ..huhu] nak tau lebey2, dtg sendiri! Huh!


beskal ni sebesar tapak tangan je hakikatnye..


muka puas hati~


Kesimpulan: penat + best giler + enjoy!!

Total bajet: rm35++ (less than RM45)

d’ memories: PRICELESS!!



kredit lbey sket untuk adeq2 aku cz tolong memeriahkan lagi explorasi ni..


hope after this ada lagi activity yg CAMBESH cmni lagi..

Keh, dat’s all!

ghostwriter: jiwaBARU

Monday, April 13, 2009

cuba mengingatkan diri sendiri [dan yang lain juga]


Andai kau ingin berteman
Janganlah kerana kelebihannya
Kerana mungkin dengan satu kelemahan
Kau mungkin akan menjauhinya....

Andai kau ingin berteman
Janganlah kerana kebaikannya
Kerana mungkin dengan satu keburukan
Kau akan membencinya....

Andai kau ingin berteman
Janganlah kerana ilmunya
Kerana apabila dia buntu
Kau mungkin akan memfitnahnya....

Andai kau ingin berteman
Janganlah kerana sifat cerianya
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan
Kau mungkin akan menyalahkannya....

Andai kau ingin berteman
Terimalah dia seadanya
Kerana dia seorang sahabat
Yang hanya manusia biasa....

Jangan diharapkan sempurna
Kerana kau juga tidak sempurna
Dan tiada siapa yang sempurna....

p/s: sedang bermuhasabah diri..anda bile lagi?? renung2kan dan selamat beramal!

ghostwriter: jiwaBARU

Friday, April 10, 2009

marila kawan2..

marila kengkawan kita meriahkan blog neh..
terima kasih kat en helmi hanafi..kerana telah menubuhkan blog neh..
haha..ape pown..pada k!torang rajin2lah memeriahkan blog neh tuk kesejahteraan bersama..
hehe..wassalam..cheers!
ghostwriter: zeRa

we accept everyone~



welcome!

welcome!

welcome to our greatest & hottest blog!



for k!torang's band, u r most welcome to write and share ur own stori here..
feel bored? tension? happy? bad? juz post ur shout now here!!
let the others know how u feel!
it's really working!!



thanx to emiey for his greatest effort on creating this blog
it's kewl bro!

keh, got to go!


daa~


ghostwriter: jiwaBARU

LauNced nEw bLoG

...............weLcomE 2 nEw k!toRanG bLog!!!










wiLl be cOminG sOoN.................


ghostwriter: ae-miey